Ekstremalne posadzki: Nawierzchnia do chłodni

Inspektorzy zdrowia odwiedzają restauracje i lokale gastronomiczne regularnie, więc właściciele restauracji muszą dbać o to, aby ich działalność była zgodna z przepisami kodeksu zdrowia i wymaganiami, które różnią się w zależności od rodzaju lokalu gastronomicznego. Nawierzchnie w restauracji mogą być narażone na liczne uszkodzenia, jeśli nie będą prawidłowo konserwowane i czyszczone, a w efekcie mogą stwarzać zagrożenie dla pracowników i przechowywanej żywności.

 

Aby utrzymać warunki zgodnie z wytycznymi kodeksu zdrowia, restauracje muszą zadbać o to, aby w całym obiekcie znajdowały się odpowiednie powłoki podłogowe – zarówno w głównej części restauracji, w kuchni i łazienkach, oraz w chłodni i innych miejscach w których przetrzymywana jest żywność.

 

Właściciele restauracji zastanawiają się, która z dostępnych na rynku podłóg najlepiej sprawdzi się w restauracyjnych zamrażarkach i chłodniach. Mogą oni wybierać spośród jednolitych posadzek żywicznych lub tradycyjnych fugowanych podłóg z płytek. Ta druga opcja przedstawia jednak szereg poważnych problemów.

Problemy z płytkami

Podłogi z zakamarkami i łączeniami są trudne do czyszczenia i dezynfekcji. A porowata fuga może wchłaniać rozlaną żywność i płyny, tworząc nieprzyjemne zapachy, jednocześnie przyciągając szkodniki i tworząc siedziska rozwoju bakterii.

Mikropęknięcia posadzki powstające w wyniku gwałtownych zmian temperatury

Ze względu na ekstremalnie niskie temperatury panujące w chłodniach i zamrażarkach, podłogi z kafelków i fug, mogą z czasem zostać nadwyrężone przez gwałtowne zmiany temperatur. Płytki i fugi rozszerzają się i kurczą pod wpływem zmian temperatury, więc gdy środki czyszczące wykorzystują gorącą wodę lub parę zostaną użyte na zimnych podłogach, może to doprowadzić do powstania mikropęknięć. Te pęknięcia w powierzchni podłogi, chociaż często nie są początkowo widoczne gołym okiem, pozwalają wilgoci wniknąć wewnątrz nawierzchni i prowadzić do rozwoju pleśni i bakterii, oraz dalszej degradacji podłogi.

Drobnoustroje vs. Żywica epoksydowa

Z czasem, woda i drobnoustroje wyniszczają fugi i płytki, doprowadzając do dalszej degradacji uszkodzonej nawierzchni w chłodni. Lepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie żywicznych powłok podłogowych, które są niezwykle odporne zarówno na niskie temperatury i wilgoć, a przez to tworzą niekorzystne warunki dla rozwoju bakterii.

Posadzki żywiczne oferują również dużą chemoodporność, co oznacza, że świetnie radzą sobie one z sinymi środkami czystości. W chłodniach, w których przetrzymywane jest na przykład surowe mięso, zachowanie czystości jest niezwykle ważne, a częste stosowanie mocnych środków czystości jest po prostu koniecznością. Z kolei dodanie kruszywa naturalnego do żywicy epoksydowej, sprawi, że nawierzchnia nabierze właściwości antypoślizgowych – cenna właściwość, zwłaszcza w pomieszczeniu, w którym temperatura może doprowadzać do zamrażania wilgoci i w efekcie dużej śliskości nawierzchni.