Posadzki przemysłowe do gastronomii – postaw na żywicę!

Posadzki przemysłowe do gastronomii – postaw na żywicę!

Lokale gastronomiczne podlegają pod szereg obostrzeń, które muszą być spełnione, by w ogóle mogły funkcjonować. Pomijając specjalistyczne kwestie dotyczące zaplecza i nie mniej rzeczowe zasady sanepidu, jednym z najważniejszych elementów, które muszą być spełnione jest oczywiście czystość. W końcu są to miejsca, w których przygotowywane i podawanie jest jedzenie, więc utrzymanie tego warunku jest jedną z podstawowych czynności, które należą do zadań pracowników. Dlatego posadzki przemysłowe do gastronomii muszą się cechować pewnymi określonymi właściwościami.

Jeśli zastanawiamy się nad nową posadzką do lokalu albo od podstaw przygotowujemy projekt aranżacyjny, warto rozważyć podłogę z żywicy – najlepiej z żywicy poliuretanowej, bo ta przewyższa epoksydową choćby odpornością na promienie UV, co jest szczególnie ważne w widnych pomieszczeniach, jakie zwykle spotykamy w lokalach gastronomicznych.

Żywica poliuretanowa posiada idealne właściwości

Posadzka z żywicy jest niezwykle praktyczna – materiał jest odporny na uszkodzenia, wilgoć, chemikalia, zmienne temperatury i zwyczajową, codzienną eksploatację. Dzięki temu, że jest bezspoinowy, problemem przestają być rozmaite plamy. Upadki ciężkich przedmiotów też nie są straszne żywicy, a odporność na tzw. mikropękniecia sprawia, że jest właściwie nie do zarysowania. Dodatkowo, wraz ze zwiększeniem grubości powłoki wzrasta jej wytrzymałość, więc warto rozważyć grubość nawet większą niż pięć milimetrów. Zwłaszcza w pomieszczeniach, w których podłoga jest najbardziej podatna na zużycie.

Żywica poliuretanowa na podłogę w restauracji

Jednak właściwości funkcjonalne to nie wszystko – posadzka w lokalu gastronomicznym musi być wytrzymała, ale również powinna cechować się walorami estetycznymi, które nie psują ogólnego odbioru pomieszczenia. Jeśli chodzi o kwestie wizualne – żywica poliuretanowa jest dostępna w różnych kolorach, a zawsze można pokusić się o jej wymieszanie, co da nam niepowtarzalną mozaikę. Jej wytrzymałość sprawia, że będzie nam służyć przez lata i nie będziemy musieli się martwić tym, że jakiś typ obuwia zdoła ją uszkodzić.

Żywica epoksydowa w kuchni i pomieszczeniach gospodarczych

Jednak restauracja to nie tylko sala dla gości, ale również kuchnia i pomieszczenia gospodarcze. Posadzki przemysłowe do gastronomii muszą cechować się dużą odpornością i łatwością w konserwacji. W tym przypadku świetnie sprawdzi się żywica epoksydowa, która jest tańsza niż poliuretanowa, ale zachowuje podobne właściowości, a biorąc pod uwagę, że części lokali, które nie są przeznaczone dla gości, zwykle są zacienione, nie ma obaw przed szkodliwym dla posadzki nasłonecznieniem. Żywica epoksydowa pozostaje przy tym niezwykle wytrzymała – również na ciepło. Taka posadzka idealnie nadaje się do restauracyjnej kuchni, ale również do pomieszczeń gospodarczych. Jest łatwa do czyszczenia, wytrzymała i nieprzepuszczalna. Taka specyfikacja materiału sprawia, że podłoga z żywicy nie ma sobie równych, jeśli chodzi o nawierzchnie do lokali użytkowych.

Fot. Pixabay.com/Free-Photos