Jakie wymogi musi spełniać posadzka do zakładu mięsnego?

Jakie wymogi musi spełniać posadzka do zakładu mięsnego?

Przemysł spożywczy cechuje się niezwykle dużymi wymogami, jeśli chodzi o zachowanie standardów sanitarnych. Pomieszczenia, w których produkuje się żywność, powinny być właściwie niemal całkowicie sterylne. Nie można pozwolić, by doszło do rozwoju bakterii, nie mówiąc już o tym, żeby jakieś niepożądane ciało obce dostało się do części składowych produktu. Podczas pracy ważna jest mobilność i jak najmniejsza liczba rzeczy, na które trzeba zwracać uwagę poza samym procesem produkcyjnym. Wnętrza pomieszczeń powinny być jak najłatwiejsze do przywrócenia porządku, w razie gdyby pojawiła się taka potrzeba.

Jakie wymogi musi spełniać posadzka do zakładu mięsnego?

Dlatego, posadzki do przemysłu mięsnego, czyli posadzka do masarni, posadzka do ubojni, czy posadzka do zakładu mięsnego, muszą być wytrzymałe i proste w utrzymaniu. Wymogi dokładniej opisano w rozporządzeniu ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 4 listopada 2002 roku.

Posadzki do przemysłu mięsnego – rozporządzenie ministra

W rozporządzeniu „w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy przetwórstwie mięsa zwierząt rzeźnych oraz składowaniu i transporcie przetworów z tego mięsa” czytamy, że posadzki do przemysłu mięsnego powinny mieć konstrukcję trwałą, nienasiąkliwą, nieprzepuszczalną, łatwą do mycia i odkażania. Te wymogi powinny spełniać również szatnie przepustowe dla personelu.
Oczywiście poza warunkami opisanymi w rozporządzeniu, warto by posadzki były po prostu wygodne w użytkowaniu, czyli odporne na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, wilgoć i temperaturę. Dlatego warto rozważyć implementację posadzki z żywicy poliuretanowej.

Żywica poliuretanowa spełnia wszystkie wymogi!

Systemy poliuretanowe, które oferuje Techniart, spełniają wszystkie wymogi opisane w rozporządzeniu. Żywica poliuretanowa ma wyjątkowe właściwości, które chronią podłogę przed:

  • uszkodzeniami mechanicznymi, które mogą zaistnieć przy transporcie towarów
  • wilgocią, która mogłaby przyczynić się do rozwoju drobnoustrojów
  • codzienną eksploatacją,
  • temperaturą,
  • bezspoinowa konstrukcja powłoki poliuretanowej zapewnia ochronę przed ewentualnym przedostaniem się oleju rybnego, tłuszczów zwierzęcych czy innych substancji organicznych wewnątrz struktury posadzki,
  • a także – co szczególnie istotne w branży produkcyjnej – przed chemikaliami, czyli np. inwazyjnymi środkami czystości, które są używane w celu utrzymania najwyższych standardów sanitarnych.

Wytrzymałość żywicy poliuretanowej sprawia, że z takiego podłoża będziemy cieszyć się przez wiele lat, a jednocześnie nie wymaga ono nadmiernej konserwacji. Tym samym odciąża nas z przesadnego dbania o jeden z najbardziej istotnych elementów pomieszczenia. Niezależnie od tego, czy interesuje nas posadzka do do masarni czy posadzka do hali rozbioru mięsa, systemy poliuretanowe to doskonałe rozwiązanie, w które warto zainwestować. Spełniają wszystkie prawne wymagania, a do tego zapewniają wygodę i bezpieczeństwo pracowników. Co więcej przy większym metrażu ich cena jest niezwykle atrakcyjna.

Fot. Pixabay.com/giallopudding